perjantai 9. elokuuta 2013

Hyvinkään asuntomessut ja toisenlaiset asuntomessut Loviisassa

Kävin viime viikonloppuna Hyvinkään asuntomessuilla. En ole ollut niin kauhean kiinnostunut asuntomessuista muutamaan vuoteen, mutta kun viime vuonna pääsin osallistumaan Tampereen asuntomessuille, kiinnostus heräsi jälleen. Ja nyt tietysti uuden sisustusopiskelun myötä "joudun" seuraamaan asuntomessuja. Tosin siihen, että lähteekö käymään messuilla vai tyytyykö vain tutkailemaan sisustuslehtiä, vaikuttaa aika paljon messujen sijainti. Esimerkiksi Laukaassa (2003) kävin, koska olen Keski-Suomesta kotoisin ja Hämeenlinnaan (2007) oli helppo tulla Tampereelta. Tampereen (2012) messuille osallistuin itse valmistamalla tuotteita yhteen kohteeseen (voit lukea viime vuodesta täältä). Tämän vuoden Hyvinkääkin on sopivan lähellä ja sattui vielä sopimaan kalenteriin tuo viikonloppu.

Messupäivä oli todella kuuma, emmekä kiertäneet läheskään kaikkia kohteita, mutta jotain messuilta jäi mieleen: talot olivat pienempiä kuin aikaisempina vuosina, neliömäärät olivat laskeneet inhimillisiksi, valkea, musta ja harmaa olivat suosittuja värejä ja keittiöissä jatkuu erittäin pelkistetty tyyli. Yksi keittiö tosin oli romanttinen tyyliltään, mutta juuri mikään keittiö ei jäänyt mieleen, paitsi tämä sininen keittiö Kototalossa:


Toivottavasti värikkäitä keittiöitä alkaisi tulla lisää! Samassa kohteessa oli sinistä ja siihen sopivaa tummaa violettia myös muissa huoneissa. Tietysti messuilla kiinnitin huomiota kylpyhuoneisiin ja saunatiloihin, millaisia laattoja niissä oli käytetty. Suuret laattakoot ja samat värit kuin muussakin sisustuksessa (valkea, harmaa, musta) olivat suosittuja, eikä mitään kovin uutta ollut tarjolla. Iloisena piristyksenä Kototalossa oli käytetty sinistä pillerimosaiikkia lattiassa kodinhoitohuoneessa ja saunatiloissa:


Aika mukavaa olisi tuossa istuskella ja suihkutella!

Muita kohteita jotka jäivät mieleen, oli esimerkiksi yhdentoista neliön Piiri-talo, jonka Aalto-yliopiston opiskelijat olivat suunnitelleet. Varsin kompakti yhden hengen talo!


Tässä kämpässä nukutaan laverilla.
Toinen vähän samantapainen kokeellinen asumismuoto oli kontista tehty 50 neliön kaksio, Merikontti.Sisältä asunto oli ihan kuin mikä tahansa kerrostalo- tai rivitaloasunto. Hieman pitkulaisia tilat olivat, mutta positiivinen yllätys kuitenkin ja kaikki toiminnot keittiöstä kylpyhuoneeseen oli saatu mahtumaan. Merikonttikodin idea on näytteilleasettajien mukaan että se on tarpeen mukaan siirrettävissä.

Messujen kohutuin (?) talo oli tietysti Maja. Ei varmasti miellytä kaikkia, mutta monet messutalothan on tehty niihin muuttavien asukkaiden mieltymysten mukaan, ja makuja on monenlaisia. Vaikken itse rakentaisi sen tyylistä taloa, pidin silti siitä, lähinnä sen arkkitehtuurista. Maja oli erilainen ja edusti arkkitehtuurista suunnittelua, eikä vain talopakettia.


Mustan katon ja valkoisten seinien kontrasti oli aika hieno.

Sisustus oli trendikäs.
Sauna on vähän karskimpi.
Majassa oli pari hienoa tummaa pesuallasta, materiaalina kivi luulisin.Sitten vielä muutama sana tulisijoista, joista tietysti olin kiinnostunut. Nyt täytyy antaa kritiikkiä, ettei niissä ole tapahtunut mitään uutta. Tottakai tulisija suunnitellaan kohteeseen sopivaksi, otetaan huomioon talon arkkitehtuuri ja tietenkin asiakkaan toiveet, mutta messutalojen tulisijoissa ei ollut mitään erilaista tai mielenkiintoista. Rapattuja tai mustilla/valkoisilla laatoilla päällystettyjä laatikoita. Katso vaikka Suomen asuntomessujen sivuilta kuvia vuosilta 2010 - 2013.

Lopuksi vielä mainos toisenlaisista asuntomessuista, jonne osallistun näytteilleasettajana jo neljättä kertaa: Loviisan Wanhat talot. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapahtuma vanhoista taloista kiinnostuneille! Suosittelen myös oheistapahtumia, kuten esimerkiksi kirpputoreja ja antiikkimarkkinoita, joista voi tehdä mainioita löytöjä.

Kuva: www.loviisanwanhattalot.fi

24. - 25.8. järjestettävillä valtakunnallisilla perinne- ja korjausrakentamispäivillä vanhojen talojen asukkaat avaavat kotiensa ovet yleisölle ja seminaareissa pohditaan kysymyksiä kuten: "Miten yli 100-vuotiaissa taloissa asutaan tänään? Miten 300 vuotta vanhasta talosta tulee nykyaikaisen perheen koti? Miten uudet ratkaisut istuvat vanhaan rakennukseen?" Ja omasta mielestäni ehkä mielenkiintoisin aihe on uusien energiansäästömääräysten vaikutus vanhoihin taloihin. Kuinka paljon vanhaa taloa voi lisäeristää ja tiivistää tekemättä siitä hometaloa?

Messut ovat avoinna la - su klo 10 - 17 ja Kaakelitehdas on Suolatorilla tavattavissa, tervetuloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti