sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Puupoltto

Kävin eilen Lasi- ja keramiikkakeskus Kuussa lasittamassa muutaman laatan anagamapuupolttoa varten. Keraamikko Jari Vesterinen (opetti minua aikoinaan Wetterhoffilla) ja lasi- ja keramiikkamuotoilija Aba Luostarinen ovat perustaneet Mallusjoen vanhaan kouluun lasi- ja keramiikkakeskuksen. He järjestävät erilaisia lasin ja keramiikan kursseja niin vasta-alkajille kuin ammattilaiskeraamikoille.

Lasi- ja keramiikkakeskus on perustettu Mallusjoen vanhaan kouluun. Huom! Puita tarvitaan puupolttoon...
Työtilat on tehty vanhaan luokkahuoneeseen.

Keskuksella on myös Aban ja Jarin töiden myymälägalleria.
Vanha opetustaulu keramiikan valmistuksesta.

Lauantaina keskuksella oli menossa rakupoltto, joka on vanha japanilainen tekniikka. Siinä kaasu-uunissa poltetut esineet nostetaan uunista kuumina ja savustetaan. Lasitteet ovat värikkäitä ja ne säröilevät voimakkaasti. Lasittamattomat kohdat savustuvat mustiksi.

Keskuksella on hieno anagamauuni, joka on ainoa laatuaan Suomessa. Anagamauuni on vanha japanilainen puilla poltettava uuni. Uunin pituus on seitsemän metriä ja sisäkorkeus korkeimmillaan 1,4 metriä.

Anagamauuni.
Uuni ladotaan täyteen ja poltetaan puilla. Lieskat kulkevat koko uunin läpi ja yhdessä tuhkan kanssa ne luovat esineisiin vaihtelevan ja yllätyksellisen pinnan.

Koko puupoltto kestää n. viikon, pelkästään uunin täyttäminen esineillä vie useamman päivän. Helatorstaina alkaa itse poltto ja se kestää lauantai-iltaan/-yöhön asti. Lämpötilaa nostetaan pikkuhiljaa ja tavoitehuippulämpötila on korkea: 1300 astetta (vertailuksi esim. uunikaakelit poltetaan vain n. 1000 asteeseen). Uunia poltetaan puulla ja metrisiä halkoja saakin syöttää reippaasti...! Uuni saa sitten jäähtyä viikon verran ja purkukin kestää kokonaisen päivän kun esineet ladotaan järjestyksessä ulos ja tuloksia analysoidaan.

Puupolton hienous on sen arvaamattomuus. Lopputulokseen vaikuttaa niin uunissa olevat esineet, miten ne on ladottu uuniin kuin tietenkin uunin läpi kulkevat tulenlieskat ja uunissa lentävä tuhka. Polton loppupuolella uuniin heitetään vielä suolaa (kyllä, ihan tavallista ruokasuolaa), joka tuo omat efektinsä. Puupoltossa ei koskaan tiedä, minkänäköistä tavaraa tulee ulos uunista.

Lasittamani laatat ennen polttoa. Saas nähdä mitä näistä tulee...

Alunperin muuten kaakeliuunien kaakelitkin poltettiin puu-uuneissa. Tehtaissa ne tosin suojattiin keraamisilla suojuksilla, kaseteilla. Tällöin haettiin mahdollisimman hallittua lopputulosta, eikä lieskojen ja tuhkan vaikutuksia haluttu kaakeleihin. Käsityöläisten valmistamissa kaakeleissa taas puilla polton vaikutukset näkyvät elävämpänä pintana.

En olekaan osallistunut puupolttoon sitten opiskeluaikojen. Opiskeluaikana kävimme polttamassa puu-uunia Valkeakoskella Voipaalassa. Kun olin työharjoittelussa Unkarissa kansainvälisessä keramiikkakeskuksessa, sain osallistua useampaan puupolttoon.

Alunperin minun piti tehdä laattoja neliön verran, mutta työkiireet ovat vieneet kaiken ajan, enkä ehdi osallistua itse polttoonkaan. Ehdin tehdä vain muutaman hassun laatan, olkoon ne nyt sitten koelaattoja tuleviin polttoihin. Harmittaa, sillä olin varannut puupolton kalenteriin jo alkuvuodesta... Mutta onneksi polttoja järjestetään tänä vuonna vielä kaksi syksyllä. Sitten otan kyllä lomaa töistä ja osallistun myös polttoon, se on niin hauskaa ja jännittävää!

Muistoksi ostin Jarin tekemän teekulhon. Se on valmistettu amerikkalaisesta luonnonsavesta ja poltettu myös anagamauunissa. Se on niiiin hieno!
Syksyä ja seuraavaa puupolttoa odotellessa osallistun muutamaan tapahtumaan tänä kesänä: Turun perinneasuntomessuille 16. - 18.6., Hämeenkyrön vanhat talot -tapahtumaan 13.8. sekä tietenkin Loviisan Wanhoihin taloihin 26. - 27.8.  Tervetuloa juttelemaan kaakeliuuneista (ja miksei vaikka puupoltostakin)!


2 kommenttia:

 1. Moi!

  Satutko muistelemaan, että mistä olet löytänyt tuon tiedon vanhojen kaakeliuunien kaakelin polttamisesta puu-uunissa?

  Yst. terv. Jussi V / Helsinki

  "Alunperin muuten kaakeliuunien kaakelitkin poltettiin puu-uuneissa. Tehtaissa ne tosin suojattiin keraamisilla suojuksilla, kaseteilla. Tällöin haettiin mahdollisimman hallittua lopputulosta, eikä lieskojen ja tuhkan vaikutuksia haluttu kaakeleihin. Käsityöläisten valmistamissa kaakeleissa taas puilla polton vaikutukset näkyvät elävämpänä pintana. "

  VastaaPoista
 2. Hei Jussi!

  Omassa opinnäytetyössäni Wetterhoffille tutkin näitä kaakelien valmistusasioita, ja monestakin lähteestä selvisi tämä puilla polttaminen, esim. Turun kaakelitehtaan arkistossa on valokuvia tehtaalta ja siinä poltetaan puilla. Puu oli aika luonnollinen polttoainevalinta ennen sähköä, kaasua ja öljyä, joita nykyään käytetään keramiikan valmistuksessa.

  VastaaPoista